Välkommen till Seglarskolan 2022! 

Att lära sig segla har varit en nödvändighet på Gullholmen ända sedan samhället uppstod, såväl för fiske, transport och nöje. Även i modern tid så har föräldrar och ungdomar sett tjusningen med segling. Många har fått sina första seglingsupplevelser och vänner för livet i Gullholmens seglarskola. Våra instruktörer har varit med under flera år och är duktiga på att lära ut seglingens grunder för nybörjare och mer avancerad jollesegling för fortsättare och kappseglare. Beroende på bakgrund och utveckling, så är det i någon av dessa tre grupper som respektive barn placeras. En viktig del i seglarskolan är också strandaktiviteter och lekar som stödjer inlärning och övning, och inte minst ser till att alla lär känna varandra och har det roligt tillsammans.  

Vem kan vara med?
För att vara med i Seglarskolan ska man kunna simma bra och ha utvecklad motorik så att man kan samordna tanke och rörelse. Det är en del att hålla reda på och man behöver vara så pass mogen att man kan ta instruktioner och omsätta detta i handling. Barn utvecklar sig i olika takt, men vi har satt fyllda 8 år som nedre gräns. Uppåt har vi däremot ingen gräns och vi välkomnar även äldre ungdomar. Vid intresse kan det eventuellt bli en separat vuxengrupp och då efter ordinarie seglingsdag, 15.00-16.30.

Tider
Skolan håller till på Grindebacken och pågår under två sommarveckor med sex seglingstillfällen. Vi siktar på måndag-onsdag-fredag, men väderanpassningar gör att dagarna kan skiftas med kort varsel. Lektion startar 10.30 och avslutas 14.30. med lunchpaus vid tolvtiden. För att delta vill vi gärna ha en föranmälan men också att du kommer på uppropet söndagen den 17 juli kl 17.00 vid fotbollsplan.

Kostnader
En avgift tas ut för att täcka skolans kostnader och semesterlön till ungdomsinstruktörerna, f. n. 950 kr. Om man är fortsättare och inte har egen båt, så utgår ytterligare 200 kr per vecka för de större båtar som skolan hyr in.

Anmälan
Du anmäler dig / ditt barn genom att kontakta Föräldragruppen via Karin Hallstedt på Facebook eller telefonnummer 070- 771 07 77. Du behöver ändå komma eller vara representerad på uppropet.

Ansvar
Förälder
 har ansvar för sitt barn under dagen och bör därför vara med på stranden, eller avtala med annan vuxen att bistå barnet. Seglarskolan har ingen särskild olycksfallsförsäkring för denna aktivitet, ej heller ansvar för om något skulle gå sönder på barnets båt.

Båt
Bäst är om varje barn har egen båt och lär sig segla självständigt. Det kan till nöds fungera med två barn i samma båt som turas om att sköta roder och skot. Vi rekommenderar i första hand båttypen RS Tera för nybörjare och RS Feva för fortsättare eller lite större barn. Optimistjollen fungerar också bra som nybörjarbåt, men barnet växer snabbt ut ur den båttypen och den seglar inte lika bra.
Man ansvarar själv för sin båt och att den tas om hand före, under och efter seglingen. Båten kan under segelveckorna förvaras vid Grindebacken, men det sker på egen risk. Annan förvaring måste avtalas med markägaren Maria Eriksson som också driver caféet på Grindebacken.

Ta med
Se till att ha klädombyte så att du kan bli torr och varm efter seglingen. Badkläder och handduk täckande kläder kommer väl till nytta. Solen biter extra hårt till sjöss, se till att skydda dig / ditt barn!
Lämpliga kläder under segling beror lite på väder; lättvind och sol fungerar badkläder med T-shirt bra. Ha alltid med en långärmad skjorta eller tröja, samt byxa ifall det blir lite kyligt eller som solskydd. En skärmmössa skyddar ansikte och ögon mot stark sol, rekommenderas.
Egen flytväst är obligatoriskt.
Lunchen ordnar man själv, ta med matsäck och dryck. Eller handla fika i caféet.!

Köpa eller hyra båt
Med lite kontakter eller annons så kan det gå att låna eller hyra en optimistjolle. Vi vill ändå propagera för modernare båttyper, framförallt för det finns idag mycket bättre och roligare nybörjar- och fortsättningsbåtar. Flertalet av de ungdomar som börjar segla Optimist fortsätter inte seglandet när de vuxit ur sin Optimist, detta vill vi gärna ändra på. Det finns många båttyper att välja på. Seglarskolan rekommenderar RS Tera och RS Feva som vi har i föreningen och har goda erfarenheter av. Kontakta oss gärna för mer information om ni funderar på inköp, nytt eller begagnat för råd.
Det går också att hyra någon av de två RS-båtarna föreningen äger, med eller utan instruktör när de inte används av seglarskolan.

Seglingssektionen Föreningen Gullholmen
Föräldrargruppen

Anmälan och upprop
Du fortlöpande se se vad som händer genom Facebookgruppen Gullholmens Seglarskola.

OBS! Du anmäler dig / ditt barn genom att kontakta Föräldragruppen via Karin Hallstedt på Facebook, men se till att komma på uppropet söndag den 12 juli kl 17:00 vid fotbollsplan.